Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia - Centrul de Studii Istorice şi Politologice „Iuliu Maniu”
 
Centrul de Studii Istorice şi Politologice „Iuliu Maniu”
Scopul şi obiectivele CSIPIM

Pe termen scurt şi mediu, strategia cercetării ştiinţifice din cadrul CSIPIM a fost ghidată de următoarele obiective:


  1. Formarea unui nucleu de cercetare (cadre universitare, cercetători, doctoranzi, masteranzi, studenţi) propriu specializat, în profilul de cercetare al CSIPIM;
  2. Realizarea unor legături mai strânse între învăţământ şi cercetare, antrenarea studenţilor în colective de cercetare şi promovarea învăţării prin cercetare.
  3. Promovarea cercetării de vârf (metode de cercetare, tipuri de analiză, conceptualizări) în domeniul istoriei prin abordări interdisciplinare, prin colaborări interne şi internaţionale (organizarea unor seminarii de lucru, conferinţe ştiinţifice naţionale şi internaţionale).
  4. Dezvoltarea finanţării cercetării pe bază de granturi prin implicarea cadrelor universitare din catedrele de specialitate: istorie, filologie, sociologie, politologie, informatică, teologie.
  5. Valorificarea cercetării în domeniu prin publicarea rezultatelor. Modalitatea de valorificare a rezultatelor este orientată, în conformitate cu specificul domeniului ştiinţe umaniste către publicaţii recunoscute în cadrul evaluărilor periodice de specialitate ale Ministerului Educaţiei Naţionale (evaluarea inistituţională, evaluarea bianuală a indicatorilor Clasei IC2, care, cu începere din anul 2023, a inclus Fişa individuală pentru performanţa în ştiinţele umaniste).  Principalele direcţii de valorificare  a rezultatelor sunt:

- Organizarea de conferinţe anuale de specialitate, naţionale şi internaţionale;

- Publicarea în reviste de specialitate indexate BDI (ERIH PLUS, SCOPUS, CEEOL) şi Clarivate;

- Publicarea de cărţi, monografii, tratate, ediţii critice şi capitole în volume la edituri naţionale şi internaţionale de prestigiu din cadrul listelor recunoscute de CNCS;

- Realizarea de proiecte de cercetare şi participarea la competiţii specifice domeniului, naţionale şi internaţionale.

Pentru stabilirea contribuţiei CSIPIM la dezvoltarea învăţământului se impune de la sine, corelarea acesteia cu rezultatul cercetării şi, de aceea, CSIPIM funcţionează în directă legătură cu membrii catedrei de specialitate. Astfel, pe de o parte, s-au realizat proiecte comune de cercetare sub egida Centrului iar, pe de altă parte, rezultatele acestor cercetări au fost transpuse în cursuri şi seminarii speciale prevăzute în programele universitare şi post-universitare.